Beharangozó 2020. október 2., péntek

MLSZ: Kibővített intézkedések, szigorodó szabályok a bajnokságokban

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége kibővítette a klubokra vonatkozó, koronavírus-járvánnyal kapcsolatos elírásokat a pozitív esetek egységes kezelésének érdekében, illetve a jövőben engedélyezi az öt csere lehetőségét a nagypályás bajnokságokban.

MLSZ: Kibővített intézkedések, szigorodó szabályok a bajnokságokban


A labdarúgás szabályalkotó testülete, az IFAB – a COVID-járvány által előidézett helyzetre reagálva – májusban változtatott a cserékre vonatkozó szabályokon, és lehetőséget adott a csapatoknak a három helyett öt cserére a mérkőzéseken, miközben a játékmegszakítások számát háromban maximalizálta. Az MLSZ az előző idény végén élt a szabályváltoztatás adta lehetőséggel, a 2020/2021-es idény viszont újra három cserelehetőséggel indult el. A szövetség már a szezon elején jelezte, hogy indokolt esetben engedélyezni fogja az öt csere lehetőségének visszaállítását.

Az elnökség – az UEFA hasonló döntését követően – most úgy határozott, hogy október 2-től engedélyezi az öt csere alkalmazásának lehetőségét az országos felnőtt bajnokságokban és a Magyar Kupa-küzdelmekben. A nemzetközi gyakorlatban is alkalmazott szabályváltoztatással az NB I-es kluboknak lehetőségük nyílik a 25-ös keret játékosainak rotációjára és fiatal játékosok nagyobb számban történő szerepeltetésére. Az öt csere lehetővé tételével emelkedik a mérkőzésre nevezhető labdarúgók száma is, az eddigi 18-ról 23-ra.

Az elnökség kibővítette a felnőtt profi labdarúgásban alkalmazott járványügyi protokollt. Bekerült a szabályzatba egy pozitív teszteredmény esetleges előfordulásakor követendő egységes eljárás, valamint ajánlás helyett mostantól kötelezővé válnak a higiéniás intézkedések.

A rendelkezések ITT megtekinthetők.

Forrás: mlsz.hu